HET IS EEN WEDSTRIJD

spoorenberg-en-co-divider

Biografie Frans Paymans

Key-visual-Het-is-een-wedstrijd

De wens

Ex-verdediger Frans Paymans speelde een paar honderd wedstrijden voor NEC. Hij ging de strijd aan met watervlugge spelers zoals de Braziliaanse voetballer Romario, maar kwam pas na zijn voetbalcarrière tegenover zijn aller zwaarste tegenstander te staan: een zeldzame vorm van kanker die hij tot twee keer toe overleefde.

En dan te bedenken dat het leven vóór zijn ziekte al niet van een leien dakje ging. Door een aantal ongelukkige keuzes had hij al heel wat onheil over zichzelf afgeroepen. Het missen van de wedstrijd NEC-Barcelona in 1983, omdat hij vast kwam te zitten in de DDR. Van zijn zuurverdiende centen een café kopen en er al snel achter komen dat-ie voor kroegbaas niet in de wieg gelegd was. Dook het bed in met de zus van zijn vrouw en raakte tot overmaat van ramp ook nog eens in de financiële problemen.

Voldoende ingrediënten voor een biografie. En dat wilde Frans: zijn verhaal vertellen. Een boek voor zijn supporters. En als hart onder de riem voor iedereen die met kanker te maken heeft. Daarnaast wilde hij niet alleen het KWF en de stichting Matchis onder de aandacht brengen, maar een groot deel van de opbrengst moest hen ook ten goede komen.

De uitdaging

Een boek schrijven wat grotendeels gaat over zijn ziekteproces. Ga er maar aan staan. Want hoe voorkom je dat het een klaagzang wordt die zich grotendeels afspeelt in ziekenhuis- en spreekkamers? Waardoor vroeg of laat menigeen het gevoel zal bekruipen: ’nu weten we het wel’. Terwijl Frans’ struggle for life, die voorafging aan zijn ziekte, ook lezenswaardig genoeg is. Universeel herkenbaar: Het leven is vaak een (wed)strijd.

Creative director Guus Ottens gaf de voorzet voor de structuur van het boek.

Tijdens het leegdruppelen van de bloedzak met stamcellen (van een door stichting Matchis gevonden donor uit Amerika) mijmert Frans vanuit het ziekenhuisbed over zijn leven. Als het zakje leeg is, is het verhaal (bijna) verteld. Een zeer werkbare en originele structuur waarmee ik alle periodes uit zijn leven kon vertellen zonder de rode draad uit het oog te verliezen.

Om het boek onder de aandacht te brengen kwam er een website, een promo-video, werd social media ingeschakeld en de pers werd gezocht. Met in alle uitingen het herkenbare beeld van de boekcover.

Boektitel, art direction en vormgeving boek cover, website en promovideo: Guus Ottens. Realisatie website: Welmoed Design. Tekst website en boek: Jan Spoorenberg

Promo video

Website

Website Het is een..

In de media

”Als voetbalminnaar, journalist, veellezer
en NEC-supporter heb ik
’Het is een wedstrijd’
in één adem uitgelezen.”

Fons de Poel
De Gelderlander
De Gelderlander
Voetbal-International
Voetbal International
novo3.nl
novo3.nl
omroepgelderland.nl
omroepgelderland.nl
VI Inside
VI Inside (video link)
Omroep Gelderland
Omroep Gelderland (video link)

TERUG NAAR WERK

OF

MAAK EEN AFSPRAAK